• Bence Pauker

Miért nem vagyok cinematográfus?

Frissítve: 2021. febr. 19.


Egyre nagyobb divat, hogy videókészítők videográfus helyett cinematográfusnak hívják magukat. Óriási szemtelenségnek tartom az ilyesmit, méghozzá azért, mert nem hívhatod magad annak. Hogy ki az, aki mégis? Kiderül a cikkből!


Na de nézzük is meg első körben, melyik mit csinál.


Videográfus
A videográfus az adott projekt kreatív gerincét teljes egészében saját maga tartja kézben, emellett vállalkozóként az összes üzleti jellegű feladatot is ellátja, koordinálja.


 • A videográfus maga érvényesül az üzleti életben (kommunikáció, sales, marketing, networking, stb...)

 • Tervezi a projekteket: shot list és/ vagy storyboard készítés (kompozíciók, kameraszögek, plánok, kameramozgások, világosítás meghatározása)

 • Rendez, és végzi a forgatási munkákat

 • Saját maga felel a világításért, audióért

 • Egyszerűbb grafikusi munkákat, animációkat maga készít (pl. start v. endframe-ek reklámoknál)

 • Vág, utómunkál, coloring-ol

 • Jellemzően alvállalkozókkal dolgozik mint pl. animációs szakember, grafikus, világosító, drón operátor, alkalmazott szereplők, sminkes, hangosító, más videográfusok, stb...CinematográfusRobert D. Yeoman cinematográfus (azaz operatőr) - egy nagy kedvencem


A cinematográfus (DP, DOP - director of photography, magyarul operatőr) pedig játékfilmek, tévés produkciók, sorozatok, nagyprodukciós reklámfilmek, stb. készítésének látványvilágáért felel. Nagy stábot koordinál. Munkaadója nagy büdzsével rendelkezik, energiája kizárólag a kívánt látvány tervezésére és kivitelezésére összpontosul, szemben a videográfus "allrounder" munkájával.


 • A cinematográfus a rendező elképzeléseit viszi filmre saját látványvilágot tervezve és szervezve.

 • A cinematográfus filmakadémiát / színművészeti egyetemet végzett ember.

 • Léptékében teljesen más mint a videográfus: nagy stábbal dolgozik, nagy büdzsé áll rendelkezésére, jól ismeri és használja az iparágban elérhető dollármilliós csúcstechnikát

 • Meghatározza, milyen felszerelést használ a stáb (kamerák, objektívek, grip, világítás, stb...)

 • Megtervezi a forgatás részleteit, shot listet készít (kompozíciókat, kameraszögeket, kameramozgásokat, világítást tervez)

 • Nem feltétlen nyúl saját maga a kamerához

 • Koordinálja és felügyeli a forgatási munkákat, a stábot (grip személyzet, világosítók, technikusok, stb...)


Én sem végeztem filmakadémiát, ismereteimet több forrásból gyűjtögettem össze, így előfordulhat, hogy egyes területek kimaradtak / régiónként minimálisan eltérnek. Szóljatok ha tudtok ilyenről, hogy pontos lehessen a cikk!Összefoglalva


A videográfus egy "allrounder" vállalkozó, aki a filmiparhoz képest kisebb léptékben készít filmeket, ezzel együtt az egész rendszert A-Z-ig működteti.


A cinematográfus (azaz mégegyszer: magyarul operatőr) pedig egy nagy volumenű produkciókat megvalósító diplomás tervező / szervező, kifinomult kreatív. A rendező elképzeléseit valósítja meg vizuálisan, nagyköltségvetésű projekteken, nagy stábbal, nagy büdzsével rendelkezve.


Úgy gondolom, hogy a kifinomult történetmesélés szemszögéből a cinematográfus lényegesen kvalifikáltabb személy. Ő egy diplomás szakember, és felsőfokú tanulmányai során nem csak komplexen felépülő "storytelling" eszköztárat sikerült kifejlesztenie, hanem megismerkedett a nagy költségvetésű filmek eszközeivel is, amivel én pl. maximum akkor fogok, ha veszek magamnak. A videográfiában viszont az a szép, hogy úgy fejlődsz, ahogy neked jól esik, és a saját szerencséd kovácsaként azt a képességedet fejleszted, amiben a legjobb vagy, a többi munkát kiszervezed, specializálódsz... Csodálatos lehetőségek és rengeteg potenciál rejlik mindkét szakmában, ezért semmi szégyellnivalót nem látok benne, hogy videográfusnak nevezzem magam.Ami baromira zavar ebben a "cinematográfus vagyok" kommunikációbanTöbb helyen olvastam az alábbihoz hasonló magvas okfejtéseket, pl. "esküvői cinematográfus" weboldalán:

A videográfus "csak rögzíti az eseményeket", míg a cinematográfus "mozis látványvilágra törekszik".


 1. Szerintem MINDENKI mozis látványvilágra törekszik. Miért ne tenné? Ki kel fel úgy, hogy "videográfusként ma is csinálok pár unalmas felvételt"? Mindenki a legjobbra törekszik, szerintem általánosságban ez elmondható. Biztos van kivétel, de szerintem diplomás operatőrök között is van, aki későn jött rá, hogy mégsem ez a szakma való neki, és nem teszi oda magát. Ismerünk szar mozifilmeket, ugye?

 2. Milyen dolog lopott titulussal úgy jobb színben feltüntetni magad, hogy közben mások szakmáját igénytelennek, alacsonyabbrendűnek állítod be? Nem feltételezem, hogy szándékos magatartás mindez, de legyen már ennyi szolidaritás a másik iránt, hogy nem tapossuk egymást, és legyen már annyi józan eszünk, hogy felismerjük, hogy az ilyen húzásokkal az énmárkánkat tiporjuk páros lábbal. Mit mond ki rólunk az, hogy olyan titulusokat aggatunk magunkra, amikért mások színművészeti egyetemet végeznek? Orvosnak sem hívod magad attól, hogy van egy sztetoszkópod...


Szomorú, ha "csellel" kell kitűnni. A remek minőségű, 120%-kkal elvégzett top kreatív munkával kéne, e-helyett.Üdv: B142 megtekintés0 hozzászólás