top of page
 • Szerző képeBence Pauker

Miért nem vagyok cinematográfus?

Frissítve: 2022. dec. 4.


Nagy divat, hogy videókészítők videográfus helyett cinematográfusnak hívják magukat. Bizonyára egy laikus számára jól hangzik, ha így mutatkozol be neki, de ne tedd.

Ha azt csinálod, amit én is, nem hívhatod magad cinematográfusnak.Miért? Ki hívhatja magát cinematográfusnak? Mindjárt kiderül, ehhez nézzük meg első körben, melyik mit csinál!


Videográfus
A videográfus az adott projekt kreatív gerincét teljes egészében saját maga tartja kézben, emellett vállalkozóként az összes üzleti jellegű feladatot is ellátja, koordinálja.


 • A videográfus maga érvényesül az üzleti életben (kommunikáció, sales, marketing, networking, stb...)

 • Tervezi a projekteket: shot list és/ vagy storyboard készítés (kompozíciók, kameraszögek, plánok, kameramozgások, világosítás meghatározása)

 • Rendez, és végzi a forgatási munkákat

 • Saját maga felel a világításért, audióért

 • Egyszerűbb grafikusi munkákat, animációkat maga készít (pl. start v. endframe-ek reklámoknál)

 • Vág, utómunkál, coloring-ol

 • Jellemzően alvállalkozókkal dolgozik mint pl. animációs szakember, grafikus, világosító, drón operátor, alkalmazott szereplők, sminkes, hangosító, más videográfusok, stb...CinematográfusRobert D. Yeoman cinematográfus (azaz operatőr)


A cinematográfus (DP, DOP - director of photography, magyarul operatőr) pedig játékfilmek, tévés produkciók, sorozatok, nagyprodukciós reklámfilmek, stb. készítésének látványvilágáért felel. Nagy stábot koordinál. Munkaadója nagy büdzsével rendelkezik, energiája kizárólag a kívánt látvány tervezésére és kivitelezésére összpontosul, szemben a videográfus "allrounder" munkájával.


 • A cinematográfus a rendező elképzeléseit viszi filmre saját látványvilágot tervezve és szervezve.

 • A cinematográfus filmakadémiát / színművészeti egyetemet végzett ember.

 • Léptékében teljesen más mint a videográfus: nagy stábbal dolgozik, nagy büdzsé áll rendelkezésére, jól ismeri és használja az iparágban elérhető dollármilliós csúcstechnikát

 • Meghatározza, milyen felszerelést használ a stáb (kamerák, objektívek, grip, világítás, stb...)

 • Megtervezi a forgatás részleteit, shot listet készít (kompozíciókat, kameraszögeket, kameramozgásokat, világítást tervez)

 • Nem feltétlen nyúl saját maga a kamerához

 • Koordinálja és felügyeli a forgatási munkákat, a stábot (grip személyzet, világosítók, technikusok, stb...)


Én sem végeztem filmakadémiát, ismereteimet több forrásból gyűjtögettem össze, így előfordulhat, hogy egyes területek kimaradtak / régiónként minimálisan eltérnek. Szóljatok ha tudtok ilyenről, hogy pontos lehessen a cikk! :)Összefoglalva


A videográfus egy "allrounder" vállalkozó, aki a filmiparhoz képest kisebb léptékben készít filmeket, ezzel együtt az egész rendszert A-Z-ig működteti.


A cinematográfus (azaz operatőr) pedig egy nagy volumenű produkciókat megvalósító diplomás tervező / szervező, kifinomult kreatív. A rendező elképzeléseit valósítja meg vizuálisan, nagyköltségvetésű projekteken, nagy stábbal, nagy büdzsével rendelkezve.


Úgy gondolom, hogy a kifinomult történetmesélés szemszögéből a cinematográfus lényegesen kvalifikáltabb személy. Ő egy diplomás szakember, és felsőfokú tanulmányai során nem csak komplexen felépülő "storytelling" eszköztárat sikerült kifejlesztenie, hanem megismerkedett a nagy költségvetésű filmek eszközeivel is, amivel én pl. maximum akkor fogok, ha veszek magamnak. A videográfiában viszont az a szép, hogy úgy fejlődsz, ahogy neked jól esik, és a saját szerencséd kovácsaként azt a képességedet fejleszted, amiben a legjobb vagy, a többi munkát kiszervezed, specializálódsz... Csodálatos lehetőségek és rengeteg potenciál rejlik mindkét szakmában, ezért semmi szégyellnivalót nem látok benne, hogy videográfusnak nevezzem magam.Ami baromira zavar ebben a "cinematográfus vagyok" kommunikációbanTöbb helyen olvastam az alábbihoz hasonlóakat, pl. "esküvői cinematográfus" weboldalán:

A videográfus "csak rögzíti az eseményeket", míg a cinematográfus "mozis látványvilágra törekszik".


 1. Szerintem MINDENKI mozis látványvilágra törekszik. Miért ne tenné? Ki kel fel úgy, hogy "videográfusként ma is csinálok pár gyenge felvételt"? Mindenki a legjobbra törekszik, szerintem általánosságban ez elmondható. Biztos van kivétel, de szerintem diplomás operatőrök között is van, aki rossz szakember és azonnal elsüllyed a középszerűségben.

 2. Nem fair lopott titulussal jobb színben feltüntetni magad, miközben a videográfusi szakma hírét rombolod, alsóbbrendűnek állítod be. Nem feltételezem, hogy szándékos magatartás mindez, de tanúsítsunk annyi szolidaritást a másik szakmabeli iránt, hogy nem keltjük rossz hírét, pláne nem egy ilyen övön aluli módon. Az a véleményem egyébként, hogy az ilyen húzásokkal az énmárkánkat tiporjuk, páros lábbal. Mit mond ki rólad az, ha olyan titulusokat aggatsz magadra, amikért mások egyetemet végeznek? Ki fog derülni előbb-utóbb az ilyesmi, és csak saját magad hozod vele nagyon kellemetlen helyzetbe.


Csodás szakma a videográfia, legyünk büszkék rá, és ne akarjunk "csellel" kitűnni. Próbáljuk meg inkább átgondolt koncepcióval, alapos tervezéssel, precíz kamerakezeléssel, megfelelő világosítással, ritmusos vágással, igényes coloringgal, megkapó sound design-nal és egységes összképpel levenni az megbízót a lábáról. Legyen stílusunk, az ilyen Zimmer Feri jellegű ügyfélvakítást pedig kerüljük, mert magunknak ártunk vele, hosszú távon szinte biztosan. :)Üdv: B164 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page