top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Oscar-díjas rendező filmjével egy mezőnyben kisfilmünk

Frissítve: 2021. jan. 27.

| Budapest, mozi, saját film |


(+ egy kis klickbait és öntömjénezés, ehhe)


Pár hete az Ars Sacra filmfesztivál keretében, a budapesti Tabán moziban játszották Szerdától vasárnapig remete c. rövidfilmünket, telt ház mellett. Fantasztikus volt látni saját alkotásunkat a mozivásznon, átélni ahogy bemutatnak név szerint rendezőként, ahogy a közönség felnevet mert átjött a humorunk, vagy amikor megtapsolják munkánkat.


Pauker Bence videográfus, Surinás Ferenc kápolnaőr, Gecsei Ádám újságíró
Pauker Bence videográfus, Surinás Ferenc kápolnaőr, Gecsei Ádám újságíró (fotó: Kisalföld)

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan kerültünk egy mezőnybe az első magyar Oscar-díj birtokosának, a Kossuth díjas rendező, Rófusz Ferenc filmjével, olvassátok el a bejegyzést. Elmesélem azt is, hogy miért nem örültem minden egyes újságcikknek, amiben idén szerepeltem, illetve hogy hogyan baltáztuk el rendezőtársammal saját rádióinterjúnk premierjét.Előzmények, rövidenTavaly nyár végén Gecsei Ádám újságíró barátommal készítettünk egy rövidfilmet Csatkán, Surinás Feri bácsi remete/ kápolnaőr hétköznapjairól. Ádám hozta a sztorit, és készítette az interjút Feri bácsival, én pedig leforgattam és saját stílusomban felépítettem ezt a vallási/ kulturális/ szociológiai témájú rövidfilmet.


Kisfilmünk vetítése előtt megtelt a moziterem, a jobb oldali állóhelyek is beteltek (kb. 100 fő)
Kisfilmünket telt ház mellett vetítették (fotó: Kisalföld)

Célom egy olyan könnyed, életvidám, befogadható tartalom gyártása volt, mely egy kicsit "elveszi az élét" az ilyen jellegű témákat általánosan körüllengő komolyságnak, óvatoskodásnak.

Jó csapat = hatékony munkaA közös munka remekül ment. Ádi egy kellemes, nyugodt ember, tele lelkesedéssel, energiával, kitartással. Ádám újságíróként hozta a sztorit, megírta az interjút, és el is készítette Feri bácsival. A rövidfilm felépítése, leforgatása, vágása és utómunkája az én feladatom volt. Szeretek szabadon dolgozni, mert így tudom igazán megvalósítani az elképzeléseimet, használhatom saját történetmesélési technikáimat, stb.


A csatkai csapat és a rendezők várják a premiert
A csatkai csapat és a rendezők várják a premiert (fotó: Kisalföld)

Amint elkészült a rövidfilm, előbukkant egy új munkaterület, a disztribúció. Ezt Ádám vállalta magára: keresi a lehetőségeket, hogy hol tudunk megjelenni, intézi, nyomja az ügyünket előre. Az elmúlt évben 3x jelentünk meg a Kisalföld-ben, ebből 2x címlapon. Nekem volt +1 privát újságcikkem is az idén a Kisalföld online egyik rovatában, ahol azok autóit mutatják, akik pl. sétálóutca bicikliútja közepére parkolnak egészen pofátlan módon (ez voltam én, de már bánom. Ez úton is elnézést kérek!).


Írtak rólunk a Port.hu-n (ahol jelenleg is értékelhető filmünk), illetve Ádámmal részt vettük a Forrás rádióban egy interjún. Emlékszem Ádámmal mindketten lekéstük az interjú premierjét, mert valamit félrekommunikáltunk. Ádám úgy tudta, én hallgatom és felveszem, én meg fordítva. Persze aztán kunyerálhattuk a rádiótól a felvételt, mert online csak sokkal később került fel az anyag.


A felsorolt megjelenések nagyrészt Ádám agilitásának érdemei, márpedig a jó "sales" szerepe óriási, ha az ember szeretné, hogy minél több helyen bemutatkozhasson, megismerhessék munkáját.
Nívós zsűri és jelöltek" A beérkezett 100, két évnél nem régebbi filmből a négytagú zsűri – Dér András filmrendező, PPKE Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének adjunktusa, Gelencsér Gábor filmesztéta, filmtörténész, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense, Komlósi Orsolya producer, a Palantír Film Alapítvány igazgatója és Gőbel Ágoston újságíró a Katolikus Rádió filmes magazinjának szerkesztője – negyvenkét alkotást választott a versenyprogramba." (www.ars-sacra.hu)
Oscar-díjas rendezővel egy mezőnybenA beválasztott 42 alkotás egyike saját rövidfilmünk - olyan rendezők filmjei mellett mint pl. az első magyar Oscar-díj birtokosa, a Kossuth díjas Rófusz Ferenc filmje. A filmfesztivál programjának nagy része hivatásos filmesek munkái közül került ki. Önmagában ezért is különös büszkeséggel tölt el, hogy a zsűri érdemesnek látta filmünket egy ilyen mezőnyben való részvételre.


A teljes program elérhető: ITTNnnna! :)

Ha volt türelmed, hogy az egész cikket elolvasd, akkor már csak egy ártatlan kattintás választ el hogy like-old posztomat, és a feliratkozz Gmail vagy Facebook fiókoddal blogomra! ;)Köszönöm a figyelmet, és köszönöm hogy osztoztatok velünk örömünkben, eredményeinkben!


Üdvözlettel: Pauker BenceSzerdától vasárnapig remete c. kisfilmünk:
693 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page