top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Minimalista üzletstratégia?

Frissítve: 2021. febr. 13.

Sokat szoktam gondolkodni azon, hogy milyen irányba fejlesszem tovább a vállalkozásomat. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, mindenki szeret tervezni, agyalni azon, mik a következő lépései abban az iparágban, amiben tevékeny, amit szeret csinálni.


Rájöttem persze arra is, hogy sok a vakvágány, és ahelyett hogy az embert az intuíciói vezérlik, jobb megnézni azt, hogy mások milyen stratégiával érnek el eredményt, és adott esetben tanulni belőle.


Nem azt mondom, hogy mindent úgy kell csinálni, mint mások, sőt. Kezdődik ott az egész, hogy óriási regionális különbségek vannak országok piacai között. Példa: míg Kaliforniában könnyen elkérsz 1500-2000 dollárt egy ingatlanvideóért, itthon azért nem ez a jellemző. Hallottam a múltkor egy Youtube csatornán, hogy pl. 1 millió dollárnál olcsóbb ingatlanokat el se vállalj, mert az eladáson nincs megfelelő mennyiségű haszon, így nem fogják megfizetni a munkádat. Mondanom sem kell, hogy a 300milliós lakóházaknak Magyarországon jellemzően nem sok realitása van.


MINIMALISTA ÜZLETI MODELL


Na de vissza a fő témához. Hajlamos vagyok én is úgy gondolkodni, hogy mi viszi előre a vállalkozásodat, ha nem az, hogy amennyit lehet, invesztálsz, és amennyi melót csak bírsz elvállalsz?

Pedig a kevesebb néha több, és mekkora hiba tud lenni az, amikor az ember a sikert attól várja, hogy feleslegesen költ valamire, ami aztán a valóságban nem termel majd plusz pénzt, vagy elvállalod az X. ügyfelet is, mert nem tudsz nemet mondani, sokszor pont azért, mert gondolatban már beinvesztáltál több hónapnyi bevételt felszerelésbe.


Nyilván nehéz megállni, és józanul megkédezni magunktól, hogy "erre valóban szükségem van, fogom-e használni?", vagy hogy bevállald-e azt a munkát, amire már valójában alig van időd?


Chris Hau egy videográfus / vlogger, olyan ügyfelekkel mint pl. a Mercedes. Jó gondolatai vannak, a mai téma az ő videója alapján született (alul meg is tekinthetitek).


Röviden Chris receptje ez:


1. Kevesebb felszerelés. - Ahelyett, hogy összevásárolsz mindent, gondold át, mi lesz az, amit tényleg használni fogsz majd, elviszed majd a forgatásaidra. Hozzáteszem, hogy itt a Kisalföldi régióban nem igazán opció a bérlés, ami pl. nyugati nagyvárosokban lehetőség.


/Persze Pesten is lehet bérelni felszerelést. Sosem felejtem el, hogy egyszer egy munkámhoz szerettem volna bérelni egy objektívet a fővárosban. Lencse-mércével nem egy kifejezetten drága a 280ezer Ft-os ár amibe ez az obi akkor került, de nem mindig van az embernek vállalkozóként készpénze, pláne kezdő vállalkozóként. Felhívtam egy céget, akik bérbeadással foglalkoznak. Közölte a munkatárs, hogy 280ezer Ft a kaució, és azt hiszem talán 10-ezer Ft körül volt a bérlés. WTF. Ha lenne 280 kp-m, nem akarnék bérelni, mondtam a palinak. Nagyon kellett az objektív, ezért megpróbálkoztam egy alternatív megoldással, hogy otthagyom nekik garanciába az autómat, ami akkoriban egy BMW Z4 Roadster volt. Nem felelt meg, csak KP. Nem tudom máshol is ilyen-e a bérlés, de nem tudom elképzelni, hogy van reális kereslet arra a konstrukcióra, hogy az eszköz 100%-os árát kell lerakni KP-ban. Na mindegy, ilyen debil cégekkel amúgy is jobb, ha nem kooperál az ember./


2. Kevesebb ügyfél. - Ez a kedvencem Christől. A Pareto elvet hozza fel, miszerint az ügyfeleid 20%-a fogja hozni a bevételed 80%-át, ez egy általános szabály. Ne vállalj el minden ügyfelet, koncentrálj a jó ügyfelekre és adj bele mindent!


3. Egyszerű és átlátható weboldal. - Ez a tanács Chris videójában egy Squarespace reklám, Chrisnek fizet a cég hogy tolja a marketingjüket, de most ettől vonatkoztassunk el. Én pl. Wix-ben hoztam létre a webemet, pár napos mutatvány manapság, ha ismered a Youtube-ot és tudsz angolul. Nem tudom, mennyire egyszerű és jó az én webem vagy sem... ha van kedved, írd meg, mit szeretsz, és mit nem szeretsz benne.


4. Nem kell minden közösségi platformon jelen lenned. - Ne görcsölj azon, ha nem vagy fent egyszerre az összes social media-n, elég ha azokon vagy fent, amiken tipikusan az ügyfeleid fent vannak. Én pl. facebook-ot tolom leginkább, néha Insta, de nem pörgök nagyon rá, a vevőim nagy részét a klasszikus megkeresős módszerrel szerzem, és szerencsére sok vevőm ajánlás útján talál meg. Kb. szerintem a mondanivaló annyi, hogy csináld azt, amire időd van, inkább a minőség, mint a mennyiség számít.


5. Specializálódj. - Chris felhozza példának azt, hogy ő Kanadában úgy kezdte, hogy a különféle szociális hirdetésekre specializálódott rá. Itt is kicsit azt érzem, hogy a regionális különbségek (hazánk kisebb ország ugye, mint Canada) részben más lehetőségeket adnak. Én inkább azt gondolom, hogy specializálódni itt máshogy, tágabb értelemben érdemes. Esetemben például úgy, hogy eldöntöttem: tervezhető produkciókon szeretnék dolgozni, azaz inkább vállalok céges reklámfilmeket és imázsfilmeket, mint esküvői munkát, vagy rendezvényvideót. Persze adott esetben megszegem ezt a "szabályt", barátoknak, haveroknak szoktam esküvőt is elvállalni, de rendezvényvideót is forgattam már számtalanszor. Nem is kell ezt szerintem ideológiai síkra vinni, de azért tudd, hogy milyen irányba kell tenned lépéseket ahhoz, hogy azonosulni tudj a feladattal, és a brandeddel.


Kommentben írd meg, Te hogy látod a dolgokat, mi a Te stratégiád?

Ha tetszett a poszt, nyomj egy like-ot, és iratkozz fel a blogomra!


Üdv: B


Chris videóját pedig itt meg tudod tekinteni:


9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page