top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Jelenetlista - az elégedett ügyfél, és nyugodt idegeim kulcsa

Frissítve: 2021. febr. 13.Szolgáltatásomban a jelenetlista készítését kivettem a választható opciók közül. Kötelező elem, minden esetben jár ügyfeleimnek. Hogy miért? Cikkemből kiderül!Sztorit a népnekNem győzöm hangsúlyozni, hogy a vizuális esztétika nem cél, hanem eszköz. Eszköz, hogy elmesélj egy történetet. Sztori nélkül a reklámfilmed csak szép felvételek egymásutánja lesz. Az ilyen munka az ügyfél haverjain meg (jó esetben) a cége dolgozóin kívül - a kutyát sem érdekli majd.


El kell mesélni egy apró, akár hétköznapi történetet, ami közelebb hoz a cég filozófiájához - a célcsoport preferenciái, érzésvilága alapján tudatosan tervezett hangnemben. A cég / termékcsoport / szolgáltatás bemutatása egy indirekt valami kell hogy legyen, mert a néző szeret asszociálni, saját maga kibontani egy komplexebben tálalt, jeleneteken át ívelő gondolatot, morzsákból. A nézőből kiváltunk egy ingert: elkezd összekapcsolni jeleneteket, kezdi megfejteni a "rejtvényt" és innentől kíváncsi a történetre --> megnyertük a figyelmét.


Ez csakis alapos tervezéssel hozható biztonságosan. Tudom hogy utáljátok az Excel-t, és mindenfajta dokumentáris jellegű feladatot (ami teljesen normális emberi tulajdonság), de

a pre-production (azaz a forgatást megelőző tervezési fázis) a gerince minden sikeres projektnek.


Nem azt mondom, hogy egy jó sztori nem hozható össze feelingből - miért ne? Előfordulhat. Persze a karma idővel Lúdas Matyiként háromszor leveri rajtunk, ha nem tervezünk.


Tervezés nélkül elveszítjük a lehetőséget a jobb minőségre, mert nem gondoltunk át sok mindent, amivel jobbá tehettük volna a projektünket.A jelenetlista a sztorid pontos terve, mely rendszerbe szorít és időt (- ezzel pénzt) spórol neked, és azoknak is, akikkel együtt dolgozol. A shot list segít, hogy jobb történetmesélő legyél, arról nem is beszélve, hogy segítségével az ügyfélnek a forgatás előtt meg tudod mutatni, hogy pontosan mit fog kapni a pénzéért. Meg fogsz lepődni, mennyire számít a tervezés, és garantálom, hogy az ügyfeled is meglepődik majd, amikor papíron, előre megeleveníted neki a végeredményt.Miért elengedhetetlen a jelenetlista?


A forgatási nap sokszor stresszes, megterhelő feladat. Minél komplexebb a sztori, minél több a szereplő és a jelenet, a különféle setupok (a hardverbeállítások a jeleneteidben, mint pl. a világítás), annál nagyobb lesz a nyomás rajtad. Ha a videográfus nem csinálja meg a "házi feladatát", annak rossz vége lesz vagy idegi, vagy költség oldalról. A szervezetlenség hosszú távon tönkre teszi a brandedet, mert ügyfeleid azt látják, hogy nem tartod kézben a dolgokat. Olvass tovább, ha

  1. ügyfelem vagy és szeretnéd érteni, mit írtam közös projektünk jelenetlistájába.

  2. szeretnél hatékonyan megtervezni egy forgatási napot, és egy kerek, koherens sztorit akarsz összehozni, amiben utólag nem találsz lyukakat, felesleges, nem oda illő vagy időhúzó jeleneteket – azaz bármit, ami árt a filmed ritmusának.Mikor készül jelenetlista, és mikor nem?Jelenetlista akkor készíthető, ha tervezett a produkció, pl. mozifilmek, reklámfilmek, rövidfilmek esetén. Pontos jelenetlistához a helyszínt, és a helyszín fényviszonyait is ismerni kell. Fontos tudni, hogy a jelenetlista nem szent írás. Fontos hogy ezt az ügyfeled is tudja! Van, hogy minden tervezés ellenére a forgatáson derül ki, hogy egyes jelenetben valami nem működik vagy van egy jobb lehetőségünk, amit nem láttunk előre. A fő sztoritól persze ne térjünk el, de maradjunk kreatívak, mert néha szükség van rá, hogy finomhangoljunk.


Jelenetlista nem készíthető, ha nem ismert a cselekmény, és nem is befolyásolható. Ilyen pl. egy rendezvény. Ha pl. koncertről, sporteseményről készítünk anyagot, értelemszerűen nem ismerjük előre, és nem is koordinálhatjuk a pontos történéseket. Ilyenkor is kell egy koncepció, hogyan épül majd fel a sztori, milyen kameraszögekre lesz szükségünk, de elég ha általánosságban tudjuk. A helyszínen dől majd el pontosan, mi „adja ki” és mi kevésbé.
ElőkészületekA jelenetlista elkészítése előtt szükség lesz pár dologra:

  1. Járd be a helyszínt.

  2. Írd meg a sztorit (és egyeztesd az ügyféllel)!

  3. Járd be megint a helyszínt, már a konkrét sztorit szem előtt tartva, és gondolkodj kameraszögekben, kameramozgásokban (hogy látnád viszont a sztoridat a filmvásznon?) Jegyzetelj!A jelenetlista felépítéseEgy jól felépített jelenetlistát olvasva vizuálisan meg kell elevenednie a végeredménynek, mintha csak tévében, moziban látnád. Nincs konkrét formai követelménye, a lényeg az, hogy Te magad - és persze az ügyfeled is - értsétek. Az enyém hasonló az általánosan használt formához, kiegészítve mindazzal, ami számomra hasznos. Mint ahogy alább látjátok, – az adott jelenetekhez hozzá van rendelve a kameraszög, a mozgás és a világítás, képkockaszám, felvétel hossz, felvétel időpontja. Az általános jelöléseket én angolul tanultam meg. Vannak magyar megfelelői a kifejezéseknek, de angol csatornákról tanulok, és amúgy is praktikusabbnak tartom a nemzetközi jelöléseket használnom minden esetben.
Példa: a Rendőr-főkapitányság imázsfilmjeA következő jelenetlista-részlet a GY-M-S Megyei Rendőr-főkapitányság imázsfilmjéhez készült. Alább az első 6 jelenet leírását olvashatjátok a 40-ből.


Olvassátok végig, utána beillesztem a videót. Nézzétek meg, sikerült-e megvalósítani azt, amit előtte fejben, majd papíron dolgoztam ki!A GYMS-Rendőrfőkapitányságnak készített imázsfilmem első 6 jelenete (40-ből)

A "kontrollvideó":Ha speciális átmeneteket terveztek, azt is írjátok le.

Lényeges, hogy mindent úgy írjatok bele, hogy számotokra érthető, és félreérthetetlen legyen. Itt fent pl. csináltam egy "megjegyzés" oszlopot, amiben adott esetben az objektívhosszot, figyelmeztetéseket írok be, vagy amit éppen jól esik. Úgy csináljátok, hogy Nektek működjön, és mindazt lefedje, ami kell az adott projekt felvételeihez. Ami nem kell, hagyjátok ki.Kameraszögek magyarázataEzek a megnevezések is itt-ott eltérőek, valaki a Very Long Shot helyett Extreme Long Shot-ot ír. A Medium Long Shot helyett Cowboy-t. A Wide Angle Shot vagy Wide Shot kifejezést pl. én szoktam használni, arra, amikor széles látószögben mutatok be egy helyszínt, de ilyen a Tilted Frame is, amit legtöbben (és én is) Dutch Angle-nek hívunk. POV-nak pedig a "point of view" szöget hívjuk, ami az egyes szereplők szemszögének bemutatására valók. (Ezzel a kameraszöggel szerintem már mindenki találkozott. :))


Azzal szoktam még kiegészíteni ezeket ha szükséges, hogy elölről, vagy hátulról veszem a személyeket (FRONT v. BACK), és hozzáírok egy szögértéket. A 0° nálam az, ha szemben állok az alannyal, +30° pedig, ha jobbra, a nullás tengelytől 30°-ra állok. (Ezt a technikát a világítás tervezésekor is lehet alkalmazni.)


Példa: ha olyan jelenetet tervezek, ahol 2 szereplő beszélget, az egyik szereplőt a bal oldalon a jobb oldali szereplő válla felett látom, így írnám le: „OTS MCU high angle (szereplő neve) FRONT -15°”.Kameramozgások magyarázataStatic: Kamera egy helyben áll, egy kameraszöget vesz

Pan: Kamera egy helyben áll, jobbról balra fordul (v. fordítva)

Tilt: Kamera egy helyben áll, fentről lefelé fordul (v. fordítva)

Dolly in/out v. fwd/bwd: Kamera előre v. hátra mozog

Truck: Kamera oldalirányban mozog

Truck follow: Kamera oldalirányban mozog, a témát követve

Pedestal: Kamera le-fel mozog (nem fordul!)

Rack Focus: fókuszátmenet témák között

Rotate: objektív tengelyére merőlegesen billen


Ezen felül a mozgásokat kombinálni szokás, azaz ha olyan van, akkor simán lehet egy Dolly in / Tilt high-low mozgásotok, ahol befelé mozog a kamera, de közben fentről lelefé fordul.+1 tipp:Nem hinném, hogy ne jöttél volna már rá, de azért elmondom: csoportosíts!

Alakíts ki sorrendet a jeleneteidben úgy, hogy a hasonló, vagy teljesen ugyan olyan setupokkal készülő jeleneteket egymás után forgathasd. Pl. ha a 3. és a 12. jeleneted ugyanabban a helyiségben, ugyanazzal a 3-pontos fénysetuppal készül, érdemes egyszerre felvenni, hogy ne 2x kelljen felállítani az egészet. Egy ilyennel spórolsz mondjuk 20 percet. Vagy ha van 2 olyan jeleneted, ami gimbal-on lesz rögzítve ugyanabban a helyiségben, a többi viszont állványos, nem kell 2x átszerelned, ha előre gondolkozol.Remélem segítettem! Ha hasznosnak találtátok a cikket, jelezzétek egy like-kkal, és ha közel áll szívetekhez a téma, iratkozzatok fel (gmail-es vagy facebook-os bejelentkezéssel), csak 2 kattintás az egész. :)


Köszönöm! Üdv: B


255 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page