top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Inspiráló reklámfilm: Fire and Ice

Frissítve: 2021. jan. 24.


Ki ne szeretné a szupersportkocsikat, a synthwave zenét - vagy éppen az arisztokrata kastélytulajdonosok rejtélyes, sötét életét?


Mai posztomban az Abandon Visuals csapat rövidfilmjét szeretném kiragadni, ami a fenti kombót őrületes látványvilággal és sztorival adja el. (Előre leszögezném, a poszt ötletébresztő jellegű. Nem fogom ez úttal sem feltalálni a kereket, inkább csak megosztom Veletek, milyen gondolataim ébredtek az alábbi videók kapcsán, és én mit lestem el, mit tanultam az alábbi videókból.)


SZTORI


A történet annyi, hogy a furcsa nagypapa egy horrormesét olvas fel az unokájának, amiben egy szörnyeteg tartja rettegésben jeges tájat. A kisfiú képzelete elevenedik meg a történetben.


AMI AZONNAL FELTŰNT


Ha megnézitek a "behind the scenes" filmet, feltűnhetnek olyan dolgok, hogy nagyon sokan dolgoznak a projekten. (32 ember egészen pontosan, a stáblistában összeszámoltam). Feltűnhet a felszerelés is, gondolok pl. a Leica Summicron C objektívekre, vagy a RED Helium 8K kamerákra (még a drónon is az van, sőt, az ATV-re szerelt gigantikus méretű gimbalban is. Ott a fény és az audiotechnika, a méregrága helyszínek, stb. stb...


Na, és most tegyük félre mindezt és nézzük meg azt, mi az a videóban, amit akkor is elsajátíthatunk belőle, ha nincs dollármilliós felszerelésünk, és egy hadseregnyi stábunk.


AMIT TANULHATUNK BELŐLE


A videó sztorija zseniális. Engem nagyon megfogott, hogy milyen hatásosan építették fel. Beletettek egy kalapba gyakorlatilag mindent, amitől tátva marad a szánk: titokzatos, dúsgazdag nagypapa, mesés helyszínek, misztikus horrortörténet, a kisgyerek fantáziavilága, jeges tájon verető szupersportkocsi, fantasztikusan kiválasztott zenei aláfestés... A sztori a lényege az egésznek, és ez az, amihez következetes, alapos, átgondolt tervezés kell, nem (csak) pénz.


Aztán ami nagyon érdekes, az maga a helyszín, a szoba. Nem azt mondom, hogy könnyen találunk adott esetben pont ilyen forgatási helyszínt, de az tény, hogy a helyszín kiválasztása kulcsfontossággal bír, bármit forgatunk. Ha van rá időnk (pénzünk), érdemes energiát fordítani a "location scouting"-ra, azaz megfelelő helyszín keresésére.


Értékes infó továbbá az is, ahogy az atmoszférát megteremtette a stáb. Füstgépet azért használnak forgatásokon előszeretettel, mert a fényeket szépen kihozzák a levegőben szálló részecskék. Mivel a sztori szerint az öreg szivarozik és a kandalló is ég, nem életidegen ez a setup a helyszínen. Nagyon tetszett az is, hogy a sztorit (tűz és jég) végig tükrözi a jeges táj és a kandalló, a szivarozó nagyapa. Azt az ötletet is loptam, hogy a tűz lobogását az egyik ledpanel potméterének tekergetésével erősítette fel a stáb.


Ami különösen megfogott, az az autós close up-ok (közeli felvételek) "csalós" reprodukciója. Amikor a reklámban verető Lambo üvöltő, remegő V10-es motorját mutatják, valójában úgy vették fel (a kültéri fényviszonyok mesterséges előállítása mellett), hogy álló helyzetben rázták a kamerát, és utólag vágták rá a jelenetet. Lehet, hogy ez másnak evidens (amúgy tényleg, mi a fenéért kockáztatná bárki is hogy menet közben vegyen fel ilyesmit), de nekem mégis új volt. Ugyan így nagyon ötletesnek találtam, ahogy valami kartonlappal imitálták a fák alatt elhaladó autóra vetülő árnyékot, vagy éppen ahogy a gázpedál letaposását vették fel.


Na jó. Most éppen ezek a gondolatok jutottak eszembe a lenti videókról. (Nem ma találtam őket, így könnyen lehet, hogy kifelejtettem egy-egy érdekes részletet.)


Titeket mi fogott meg a videóban? Írjátok meg kommentben, mit gondoltok!


(Az első videó a reklámfilm/rövidfilm maga, a 2. videó (alább) pedig a "behind the scenes". Ne hagyjátok ki!)


Köszi az olvasást & üdv: B


A film:


Behind the scenes:


8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page