top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Hibák, amikből tanultam - 1. rész

Frissítve: 2021. jan. 24.Közhely, de az élet jó esetben egy szinte örökös fejlődési folyamat. Teljesen természetes, hogy vannak buktatók, amelyek megtalálják az embert. Van, hogy ezek a hibák (pl. figyelmetlenség) a forgatási napot teszik tönkre, de vannak szemléletbeli hibák is, melyek később mutatkoznak meg, utólag látod, hogy nem fejlődtél megfelelően miattuk - rossz esetben ha túl későn veszed észre, tönkre is teheted vele a vállalkozásodat.


Az 1. részben TECHNIKAI jellegű hibákat sorolok fel, és elárulom azt is, hogy előzöm meg őket.
1. Forgatási leltár hiánya (és hibás használata :))Gondosan mindent előre becsomagolsz előző nap. Megérkezel a forgatási helyszínre. Miután kipakoltad a több táskányi cuccot, felállítottad a világítást, összeraktad a stabilizátort, állványokat, stb.. rájössz, hogy egy 20 forintos nagyságú bizbasz (pl. SD kártya) hiánya miatt várathatod meg a csapatot. Ha nincs szerencséd, messze az otthonodtól derül ki mindez.


Velem 3x fordult elő ilyesmi, mindig más maradt otthon, de szerencsére nem lett nagyobb káosz belőle.
Megoldás: írj leltárat excelben, nyomtasd ki, és X-eld, A FORGATÁS NAPJÁN REGGEL, és csak azt X-eld be, amit a saját szemeddel láttál hogy bekerült a táskába ÉS a kocsiba - ne azt amit összekészítettél, de a kocsiba nem került be.
2. Forgatás rossz fényviszonyok között + világosítás hiányaA fények tudatos tervezése, használata többet ad a munkád esztétikájához, mint bármi más. A világ összes pénzét elköltheted kameravázra vagy objektívre, ha a fényekkel nem törődsz, nem lesz szép a felvétel. Az input a lényeg: egy jó karajt sütnél inkább egy régi serpenyőben, vagy állott húst a Tefal csúcsmodelljében? (Nem tudok főzni, de értitek, mit akarok mondani, ugye?)


BELTÉR:


Minden esetben érdemes személyesen bejárni a forgatási helyszíneket, ahol különös figyelmet érdemes fordítani arra, hogy milyen minőségű világítások vannak, honnan jön természetes fény, stb.. Vibrálós neon? Hideg és meleg fények keveréke egy helyiségben? Nincs elég fény? Túl erős a fény? Nem jó helyre megy? Éles vagy lágy fény?


3 pontos világtás: 1. csak főfény 2. fő+ellenfény 3. fő+ellen+derítőfény

Megoldás: használd a természetes fényforrásokat, és vigyél magaddal minden esetben legalább egy vagy kettő LED panelt, bowens refit, amik fényét tudod formálni, aszerint, hogy mire van szükséged. 2 LED és egy ablak már a 3 pontos világítást is tudja, ha arra van szükséged (nem mindig igaz). Az sem baj ha akksis a LED panel, így nem vagy rákényszerülve, hogy folyamatosan konnektort keress / kábeldobokat húzkodj.


KÜLTÉR:


Adott pl. egy jelenet, amit úgy terveztél meg, hogy a modelled egy épülettel a háttérben látható. Sajnos viszont rossz a napszak, és hátulról süt a nap, így vagy kiég a háttér, vagy árnyékos lesz az arc / az épület homlokzata. Hagyd ott a helyszínt, menj vissza máskor.


Sun Surveyor alkalmazás

Megoldás: Ha szeretnéd pontosan tudni, mikor lesznek megfelelőek a fényviszonyok, töltsd le a Sun Surveyor alkalmazást a telódra. Google Street View nézetben (de sima térképen is) tudod szimulálni, hogy adott dátumon, időre pontosan hol lesz a nap, így gyönyörűen tervezhető a forgatás. Az alkalmazás ingyenes, viszont a belső térkép és a street view használatához ki kell csengess kb. 3500 forintot.
3. Beállítások, amiket hajlamos vagyok elrontaniIsmerek olyan videográfust, aki a kameravázának hátuljára ragasztotta matricán hogy "check sensor, ISO, WB".


Megmosolyogtató, mert ezek tényleg tipikusan olyan tényezők, amiket el lehet felejteni ellenőrizni. Egyszer előfordult, hogy a szenzoromra szösz tapadt, és tönkretett egy egész napi anyagot, de van olyan ismerősöm, akivel nemrég ugyanez történt, csak éppen akkor vette észre, amikor hazaérkezett az Arab Emírségekből egy forgatásról. Egy ilyen eset simán karcolja a rémálom kategóriát... :(


3 mumusom van nekem is, de mindet próbálom kézben tartani. Nehéz a hibás beállítást észrevenni, főképpen amikor napsütésben (a valós fény / színviszonyokat nem érzékelve) kizárólag mérőeszközök (waveform, false color, zebra) alapján tájékozódsz.ISO


Egyszerűen oldom meg, alapbeállításom 400, nekem ez a natív ISO-m. Ha nincs elég fény, feljebb csavarom, így nem fordulhat elő, hogy magas beállításon marad, mert egy véletlen nagy mélységre állított, magas F érték miatt, vagy fent felejtett ND filter miatt benézem. + Rebootnál mindig visszaáll erre a 400-as értékre, így nem kell ellenőrizgetnem folyton.


<-- alacsony ISO - túl magas ISO -->

WB (white balance)


A fehéregyensúly azért alattomos, mert első blikkre nem tudhatod sosem, hogy rendesen van-e beállítva, vagy kicsit elment. Nem használok automata beállítást, mert sajnos nem működik minden esetben rendesen. Minden jelenetre külön rá kell lőni manuálisan, hacsak nem szeretnél kék / zöld / sárga / magenta bőrszíneket. Persze utómunkában is lehet korrigálni valamelyest, de csak valamelyest. Jobb odafigyelni.

Mivel talán ez a "legolyanabb" beállítás, amit hajlamos vagyok a forgatagban elfelejteni finomhangolni, van rá egy módszerem: beírom sárgával kiemelve a jelenetlistába figyelmeztetésként helyszínváltásoknál, így nem kerüli el a figyelmemet.ND filter túltolása


Az ND filter gyakorlatilag 2 db polarizált lencse egymáson, amit ha elfordítasz, sötétíti a képet. Akkor használunk ilyesmit, ha szeretnénk kis mélységélességgel felvenni bármit, napsütésben (háttérelmosással lehet kiemelni pl. alakokat a jelenetben).


Ha viszont túltolod a gyűrűt, egy X-et formázó mintázat jelenik meg a képen. Ezt van, hogy már csak utómunkában veszed észre, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy a megadott tartományban maradjunk. (Az én Hoya ND-mnél sajnos a jelölt tartomány kb. 80%-áig működik csak X-mentesen a filter, ezt ki kell tapasztalni.)X mintázat a túltolt ND-n

X minta ellen nincs bombabiztos módszerem, odafigyelek rá, hogy meddig tolom fel.Neked mik azok a hibák, figyelmetlenségek, amik megkeserítik az életedet? Van bombabiztos tipped X-minta ellen? Írd meg kommentben! :)


Üdv: B

9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page