top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Gyakorolj fotókon – képek coloringja, és amit tanulhatunk belőle (cikk)

Néha, ha találok egy-egy régi, számomra kedves fotót a HDD-men, kedvet kapok kicsit „varázsolni”. Ilyenkor nekiállok, és kikreatívkodom magam az adott képen. Ez úttal egy nappali autós képet szabtam át 80-as évek synth világát idéző, naplementés hatású változattá.
Gondolkodj layerekbenA (mondjuk Photoshop-os) képszerkesztés és a DaVinci Resolve-os (vagy Premiere Pro-s, Final Cut Pro-s, stb.) coloring munkamenet gondolkodásmód tekintetében nagyon hasonlóak egymáshoz, mert layerekben (rétegekben) dolgozunk mindkettő esetében.


Talán az a képszerkesztés előnye, hogy miután megcsináltuk mondjuk a kép színkorrekcióját (finomhangoltuk a fényértékeket a görbékkel, belőttük a fehéregyensúlyt, a színhőt, a színtelítettséget), fotók esetében sokkal bátrabban állunk neki a téma color grade-jét megcsinálni, azaz az alap színvilág kreatív módosításával egy bizonyos hangulat, érzésvilág irányába elvinni a látványt.


„Nagyobbat merünk”, mert egyszerűbb feladat, nem mozog a kép. Az egészben az lesz a szép, hogy a technikáink ugyanúgy működni fognak mozgóképek esetében.


(Az alábbi fotó Iphone 6-ttal készült. Gyakorlásnak abszolút megfelel egy ilyen felvétel is. Persze ha telefonos képeink vannak, olyat válasszunk, ahol azért az infó megvan a képen az árnyékokban, és a csúcsfényekben is.)


A film grain nem csak esztétikai megoldásPróbáljátok ki, hogy ha bármilyen bending/posterizing jelenséget tapasztaltok (sávképződés az átmenetekben, pixeleződés az árnyékokban), menjetek vissza egy lépést ahol még nincs ilyesmi, és csináljatok egy finom noise reductiont, ha szükséges akkor color-noise reduction-t, majd adjatok hozzá egy kis finom szemcsés film grain-t. Ezzel mesterségesen egy plusz infót juttattok az átmeneteitekbe miután "megtisztítottátok" őket, és ha jól csináltátok, nem jönnek elő a képhibák utána. Ezt akár többször is megcsinálhatjátok egy képen/ felvételen. Igényel egy kis gyakorlást, hogy a mértékeket eltaláljátok, de megéri foglalkozni vele. Ez a technika természetesen videószerkesztésnél is működik.Blend mode-maszkokA fenti fotó kreatív color grade-je abból áll, hogy az eredeti képen nem létező reflexiókat produkáltam különféle maszk-layerekkel. Azért is csináltam így, hogy amit a képen csinálok, azt meg tudjam elméletben (relatíve könnyedén) csinálni videóban is. Mondanom sem kell, hogy az alap reflexiókat a legjobb „on-set” megoldani, azaz ha már a felvételkor tudtok úgy világítani, hogy a kívánt felületek a kívánt helyeken, a megfelelő szögből csillanjanak be, tegyétek meg. Nem pont egy ilyen autós-félreállós fényképre gondolok, hanem ha a forgatásotokat szervezitek, amit lehet, világítsatok be igényesen. Visszatérve a képre, az összes reflexiót úgy készítettem, hogy lemaszkoltam egy területet, és blend mode-ban duplikáltam, ami „kölcsönhatásba lép” egy az alatta lévő layerrel, ezzel különféle hatásokat produkálva. A technika részleteibe most nem mennék bele, ha szeretnétek blend-mode tutorial-t, jelezzétek, és csinálok egyet. Ezt a technikát tökéletesen lehet alkalmazni videókban is, annyi különbséggel, hogy ott trackelni (mozgáshoz rögzíteni) kell a maszkok helyzetét és formáját, de a lényege ugyan az, mint amikor egy ilyen képet készítetek.


Mutatok egy példát, milyen ez videóban. A Lipóti Pékségnek készített reklámfilmem egy éjszakai jelenettel kezdődik. Mivel az utcán, óriási térben játszódik az eleje, nyilván az adott közvilágításból kellett kihozni valamit. A reklámfilm elején látható összes kültéri jelenet tele van ilyen blend-mode-olt maszkokkal, hogy a sötétebb területeket, az ott világító fényeket, vagy a szürke térkövet színesebbé, érdekesebbé tegyem vele utómunkában. Az éjszakai égbolt kékje, a közvilágítás cián fénye, a térkő narancssárga becsillanása (mint a lemenő nap sugara), a bolt körüli fények pirosas árnyalata, az autó fényszórójának visszacsillanásai, vagy a kirakat csillanásai a valósában nem voltak jelen a forgatáskor, ezzel a technikával készültek utólag. Nyilván nem annyira markánsan jelennek meg a maszkolt területek, mint a fenti autós képen, de fogjátok látni.

Remélem sikerült kedvet csinálnom Nektek ahhoz, hogy belevessétek magatokat fotók coloringjába! Nyomassátok, és ha kérdés van, írjatok, segítek! 😊


(+ ha csináltatok valami vagányat, küldjétek el, kíváncsian várom!) :)


OLVASNÁL TOVÁBB? NAVIGÁLJ A HÍRFOLYAMBA, ahol egy ajánlóval készültem különféle témákból! (a felugrót x-eld ki :)).

112 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page