top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Ügyfélszerzés + árképzés (saját szemszögből)

Frissítve: 2021. febr. 13.


ÜGYFÉLSZERZÉS + árképzés


Az egyik legfontosabb visszatérő témám talán. A kreatív ember sokszor nem annyira jó értékesítő, és ennek tetejében hajlamos azt is képzelni, hogy "ha elég jó videográfus vagyok, nem is kell értékesítenem, mert a vevő megtalál." Azért ez nem így van, és ha meg is talál, gyakorlott kommunikációs készség és átgondolt koncepció kell ahhoz, hogy ne csak a munkád minőségéről győzd meg, hanem a megbízhatóságodról, a zökkenőmentes, stresszmentes együttműködésről, stb, stb... Sokszor a szimpátia döntő szerepet kap majd abban, megkapod-e a munkát. Ez teljesen normális dolog, ha belegondolsz: Te kivel dolgoznál együtt két jó szakember közül? Egy elviselhetetlen emberrel, vagy egy szimpatikus, alkalmazkodó típussal, aki leveszi a terhet a válladról?


Aztán itt van a másik kulcsfontosságú témaköröm. Miért baj, ha nem jól lövöd be a tarifádat? Tényleg olyan lényeges ez? Az! Ha a munkádhoz mérten túl drágán dolgozol, nem lesz elég projekted, elszalasztod az ügyfeleket. Ha túl olcsón dolgozol, vagy kapkodsz majd, vagy elszegényedsz, és mindkettő kihat majd a végeredményre hosszú távon. Tudni kell, hogy milyen minőséghez mennyi időre van szükséged, és tudnod kell, hogy milyen drága az időd. Illetve azt is tudnod kell, mi fér bele a márkádba? Belefér-e a rossz minőség, ha nem fizetnek meg eléggé, vagy eleve nem vállalsz munkákat egy szint alatt, hogy megóvd a brandedet? Szar érzés egy futó projekt közepén azon rágódni, mennyi munkád van már benne, mennyire keveset kértél a projektért, emellett az energiát beleteszed, mert saját érdekedben nem engedhetsz a minőségből.


Az alábbi interjút Marcos Rocha készítette Henry Finn-nel (Videography Academy), angol nyelvű, és az ügyfélszerzés, árképzés csínjait-bínjait rágja át. Persze nem teljes körű, de kiadós, és segít a fenti témákban támpontokat adni. :)


Neked milyen tipped van a témában? Mi vált be? Mi nem vált be? Mire vagy esetleg kíváncsi?


Várom tipped, kérdésed, észrevételed kommentben! :)


Üdv: B
36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page