top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Így rögzíts LOG file-t 8 bit-es színmélységben

Frissítve: 2021. jan. 24.

Sziasztok! Úgy döntöttem hogy nem magyarázom túl ezt a blogbejegyzést. Szerintem aki tudja hogy miről van szó, az már elindította a videót, aki kevésbé, kétlem, hogy idáig is elolvasta volna. :)


Helyezzétek kényelembe magatokat, és hallgassátok meg a módszeremet a fenti problémára (angolul van). Meglepődnétek, ha elmondanám, melyik munkáim készültek így. Nem biztos hogy eltalálnátok.


Precizitás, odafigyelés: ezek a kulcsszavak, mert a color grading során drasztikusan nem nyúlhatunk bele a file-ba. Érzékeny a rendszer, de ha jól csináljátok, nem lesz gond. Erről beszélek bővebben a videóban úgyis, és meg is mutatom DaVinci Resolve-ban, hogy miket érdemes konkrétan beállítani.


Persze hozzá teszem, hogy ha van lehetőségetek 10 bitben dolgozni, dolgozzatok 10 bitben. Ne azért dolgozzatok 8 bitben, hogy kisebb fileméreteket kapjatok. Csak akkor, ha nem tudjátok megoldani a 10 bitet, de mégis ragaszkodtok a LOG file dinamikatartományához, szép bőrszíneihez. Én nem vagyok képes lemondani a LOG-ról semmilyen körülmények között, de mondom, nem is kell. :)


Azért hozzá teszem, hogy csak akkor használok 8 bitet, ha nem tudom megoldani máshogy, pl. kell mindenképp egy slow motion vágókép, amit 60 fps felett manapság kevés kamera tud 10 bitben rögzíteni.


Emellett azt javaslom, hogy ha most kezdesz kísérletezni a 8 bites LOG felvételekkel, olyan körülmények között gyakorold, hogy baj ne legyen, ha nem jön össze, és kukázni kell a felvételeket. Kényes a folyamat, rá lehet fázni ha nincs meg a rutin és pl. rossz a fehéregyensúly vagy alulexponálsz. Érdemes kitapasztalni, mert ha jól csinálod, kristálytiszta végeredményt érhetsz el.


Iratkozzatok fel a "Ben Pauker Videography Channel" youtube csatimra. A következő oktatóvideó ("False Color - True Story" címmel) ma délután 15 órától tekinthető meg, aminek keretében az Amerikai Pszicho c. film egy jelenetét reprodukálom. A komplett projekt a tervezéstől a világosításon át a kivitelezésig megtekinthető lesz, mindent elmesélek, hogy csináltam.Üdv: B


22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page