top of page
  • Szerző képeBence Pauker

Így próbáltam asztalt foglalni a Dorsia-ban: Amerikai Pszicho - filmjelenet reprodukció

Mindig is szerettem volna menő, 80-as éveki yuppie lenni. Elképzelem, ahogy hosszú, hullámos, lakkozott, 200 dolláros frizurámba beletúrva megcsillan a Rolex Datejust a napfényben. Miközben a Wall Streeten kabrió Bobimerciből tolom a Hip To Be Square-t és az Invisible Touch-ot a plebejusok arcába, megigazítom az acetát keretes Oliver Peoples szemüvegemet, és ugyanazzal a mozdulattal elégedetten megsimítom a nagygalléros, halszálkás zakóm belső zsebét.Ezüsttárcában ott lapulnak az új off-white, Silian Rail betűtípussal dombornyomott névjegykártyáim, amivel az igazgatóhelyettesi meetingen fogok villantani a srácoknak.


Akinek nem mondott semmit az első bekezdés, javaslom hogy nézze meg az Amerikai Pszicho c. műremeket mielőbb, mert ha valamit nem szabad kihagyni, az Christian Bale fantasztikus alakítása, mely tínédzserkorom egyik kedvenc filmjévé tette Patrick Bateman nem mindennapi kalandjait.Le tudjuk másolni egy filmes jelenet hangulatát?A filmes jelenetek hangulatát rengeteg minden határozza meg egyszerre, kezdve a színész/ek karakterével, játékával. A helyszín belső terei, a ruházatok, a kellékek, a kameraszögek, a kameramozgások, a blocking & staging (szereplők térbeli elhelyezkedése, mozgásai) mind mind ilyen tényezők. Mégis van egy valami, amivel adott jelenet általános hangulatát akkor is képesek vagyunk egész hatásosan reprodukálni, ha a többi faktor nem, vagy korlátozottan áll rendelkezésünkre.Eldöntheti-e a kérdést a világítás?A világítás alapjaiban határozza meg, hogy milyen hangulatú egy jelenet. Ha a világítást sikerülne a kép minden pontján pontosan olyan fényértékekre belőni egy jelenetben, mint amit pl. kedvenc filmünkben láttunk, és a kompozíciót is lemásoljuk, elérhetünk egy nagyon hasonló hangulatot mint amit a filmvásznon láttunk.


Ez persze csak akkor igaz, ha ismerjük:

- a fények pontos helyzetét

- az egyes világítások fényerősségét

- a fények színhőmérsékletét

- a fények fajtáját (éles v. lágy fény)


Emellett azt is tudnunk kell, hogy mely felületek milyen értékkel verik vissza a fényt a jelenetünkben létező összes felületről.


Van rá egy technika, amivel a jelenetek hangulata reprodukálható. Magyar felirattal készítettem egy angol nyelvű oktatóvideót, melyben az Amerikai Pszicho c. film egy jelenetének reprodukálásán keresztül bemutatom ennek a folyamatnak a

- technikai és elméleti hátterét

- a filmes jelenetünk elemzését lépésekben

- a világítás megtervezését

- a világítás összeállítását

- és lesz benne egy kis mateklecke is


A végén pedig összehasonlítjuk a kapott végeredményt az eredeti filmes jelenetünkkel.

Tekintsétek meg az oktatóvideót alább. (A forgatás napján valahogy nem akart előszabadulni belőlem a bennem lakozó Christian Bale, így hát a pocsék színészi játékomat kérlek nézzétek el nekem.)


A megosztásokkal, like-okkal segítitek munkámat, ezért ezeket előre is köszönöm.

A Youtube csatornámra ("Ben Pauker Videography Channel") pedig iratkozzatok fel, hamarosan készül a következő adás! :)
Üdvözlettel: B

203 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page